اهداف فروش یکی پس از دیگری محقق میشوند، کسبوکارتان رونق دارد و هر روز وارد بازاری جدید میشوید. اما کسبوکار بازی پیچیدهای است که همیشه مسیری هموار را طی نمیکند. بنابراین، پذیرش اصل تغییر مستمر در شرایط کسبوکار دیگر انتخاب نیست، ضرورت است.
درعینحال، ما اغلب زمانی به شناخت بیشتر از خود و کسبوکارمان میرسیم که دچار مسئلهای غیرمنتظره و شرایط بحرانی شویم. شاید کمتر فرد یا سازمانی را بیابیم که مدعی باشد تا بهحال هیچگونه بحرانی را پشت سر نگذاشته است. بحران شرایطی غیرمنتظره و غافلگیرکننده است که عموما نمیتوان از راههای پیشین به آن عکسالعملی مناسب نشان داد یا در قبالش تصمیمگیری درست کرد. بااینحال، عواملی چون تجربه، مهارت، سرعت، هوشمندی، خلاقیت و موقعیتسنجی مانع از سرگردانی و غافلگیری در هنگام بروز بحران میشود. نکاتی که در ادامه میخوانید نیز به شما کمک میکند تا مثل حرفهایها از پس بحرانها بربیایید:
از پیش برنامهریزی کنید
فهرستی از پنج موردی را تهیه کنید که ممکن است در آیندهی نزدیک کسبوکار شما را دچار چالش جدی و مشکلات بزرگ کنند. فرض کنید که صاحب یک پیتزافروشی هستید. در اینصورت مواردی مثل لانهکردن حیوانات موذی، یا حضور پیشخدمت گستاخی که همیشه باعث دلخوری مشتری میشود و نیز فستفود رقیبی که بهتازگی در همسایگیتان افتتاح شده، مهمترین موضوعاتی هستند که ممکن است روزی شما را حسابی به دردسر بیندازند.
هیچ بحرانی وجود ندارد که قابل مدیریت نباشد. اما موفقیت شما در مدیریت بحران بستگی به قدرت اراده،مهارتها و اسراتژیهایتان دارد.